Какво да правим ако в капсулата на компаса се появи мехурче с въздух ?

861

В повечето съвременни спортни компаси за намаляване на колебанията на стрелката се използва течност. При охлаждане обемът на течността намалява много повече в сравнение с материала, от който е произведена капсулата. Поради това във всеки компас при значително намаляване на температурата на околната среда, може да се появи въздушно мехурче.

Компасите от марката "Moscomass", както повечето компаси на други компании, са предназначени за използване при положителни температури (от 0 до 50 градуса).

При отрицателни температури на околната среда в компасите е възможно (но не винаги се наблюдава) да се образуват мехурчета. При попадане на топло те обикновено изчезват и могат да не се появят дори и на студено (пластмасовият материал, след такава " тренировка" става по-еластичен).

При необходимост от гарантирана работа при отрицателни температури, компанията "Moscomass", предлага да се използва компас без течност (модел "Зима"),

При използване на компас на височина над 500 m н.в. над морското равнище възникват условия, които могат да доведат до образуване на въздушен мехур.