Материи, използвани при производство на спортна екипировка - неопрен

3514

Неопренът е сравнително нов материал, имащ множество качества. Това е синтетичен каучук (разпенена гума). За подобряване на някои параметри в неговия състав може да се добавят и други вещества. При създаването на дрехи се използва неопрен, върху който е залепена тъкан – полиестер, памук или други видове тъкани, които в основата си са еластични.

 Области на приложение :

 • Във водолазното дело
 • В промишлеността
 • За потребителски продукти
 • В медицината
 • В спорта

Неопренът се използва много широко във водолазното дело и спорт. От него се изработват водолазни костюми, екипировка за водни спортове – сърфинг, гмуркане, подводен риболов, рафтинг, аксесоари.

В медицината неопренът се използва като материал за производството на превързочни материали, колани и специализирано облекло. Също така е подходящ за изработка на защитно облекло – спасителни костюми, ръкавици, чорапи, обувки, костюми за лов, колоездене и конна езда, огнеупорни костюми.

Той е много популярен за изработка на калъфи за мобилни телефони, компютри, планшети и фотооборудване. В последно време този материал се използва и за изработката на модни облекла.

 Свойства на тъканите от неопрен

 Благодарение на специфичните си характеристики неопренът се смята за многофункционален материал.

 • Отлично съхранява топлината
 • Водоустойчив
 • Устойчив на температурните изменения
 • Издръжлив на механични и химически увреждания
 • Дълготраен
 • Устойчив към образуване на гъбички и бактерии
 • Екологичен и безопасен за кожата

Към допълнение на гореказаното неопренът е лек материал, гъвкав и пластичен, достатъчно издръжлив. Съществуват няколко вида неопрен, отличаващи се по плътността и дебелината. В зависимост от това имат различни области на приложение.

 1. Тип LS – особено мек и разтеглив. Използва се за ушиване на вещи за воден спорт и ежедневно облекло (за отдих).
 2. Тип S – силно разтеглив, има висока трайност, устойчивост и плътност. Препоръчва се за изработка на дрехи за гмуркане, бандажи, опаковки, вътрешни детайли на обувки.
 3. Тип HS – Има висока плътност на клетките, особено устойчив на прегъване. Приложим за професионални водни костюми и в конния спорт.
 4. Тип HHS – Има много висока плътност на клетъчната структура, малка гъвкавост. Използва се в техническата сфера.
 5. Тип NF – Огнеустойчив, по плътност се доближава до тип S. Прилага се за специални промишлени цели, за пожарна екипировка.
 6. Тип W – Отличава се с неговия бял цвят. Използва се основно в медицината.

 Специфики при поддръжката

Тъканите от неопрен изискват особен подход. Вместо пране обикновено се използва химическо чистене.Но ако се придържате към някои несложни правила можете да се погрижите за вещите си от неопрен и в домашни условия. За тази цел използвайте топла вода с темпреатура до 30 ° С и щадящ перилен препарат, напр. за детски дрехи. Ако използвате перална машина изберете програма за деликатни тъкани. Тъй като вещите от неопрен са водонепроницаеми то трябва да се перат на два етапа : първо лицевата страна, а след това опаковата.

Дрехите от неопрен трябва да се сушат в сухи проветриви помещения, защитени от пряка слънчева светлина. Дори някои производители да пишат, че неопренът е устойчив на слънце, препоръчително е преките слънчеви лъчи да се избягват. Вещите от неопрен трябва да се сушат от двете страни – веднъж от лицевата, а след това от опаковата.

Не би трябвало да се боим да носим дрехи от синтетични материи тъй като някои техни характеристики превъзхождат естествените. А и производителите отчитат особеностите на човешката кожа и предлагат адаптирана продукция. Но същевременно не трябва да се злоупотребява, тъй като тези дрехи обикновено са предназначени за конкретна цел, а не за ежедневно носене.